نیاز ضروری استرالیا به نیروی کار ماهر در حوزهی ساخت و ساز
مهندسان معمار و مسئولان حوزهی ساخت و ساز در استرالیا اعلام کردهاند که کمبود نیروی کار در این صنعت سبب بالا رفتن هزینههای ساخت و ساز شده. همچنین، کاهش میزان ساخت و ساز، کشور را با بحران جدی مسکن رو به رو کرده است.
سرپرستان و مدیران صنعت ساخت و ساز استرالیا خواستار تغییر رویکرد دولت نسبت به بحث مهاجرت نیروی کار ماهر و پذیرش بیشتر مهاجران متخصص در این حوزه شدهاند. کمبود شدید نیروی کار در حدود 12 حرفهی مختلف مرتبط به ساختمان سازی تاثیر بهسزایی بر قیمت و رشد مسکن گذاشته است. پیشبینی شده است که برای پاسخگویی به نیاز فعلی بازار کار، ورود نیم میلیون نفر نیروی متخصص در حوزهی ساختمان سازی تا پایان سال 2029 به این صنعت الزامیست. هرچند که این تعداد نیرو برای دستیابی به اهدافی که دولت در این حوزه تعیین کرده است،کافی نیست. برای مثال، یکی از این اهداف، ساخت 1.2 میلیون خانهی جدید است.
شرکت بیلد اسکیلز استرالیا در ماه مارس اعلام کرد که از این تاریخ تا پایان سال 2024 به 90000 نیروی کار ماهر نیازمند است اما طبق آمارهای منتشر شده از ادارهی آمار استرالیا، تنها نیمی از این تعداد در این صنعت استخدام و مشغول به کار شدهاند. بر اساس نتایج پرسشنامهای که مدیران حوزهی ساخت و ساز در ماه آوریل پر کردند، 85 درصد از کارفرمایان با مشکل جدی در پیدا کردن نیروی کار متخصص رو به رو بودهاند و 66 درصد هم اعلام کردند که پیدا کردن نیروی کار مناسب، چالش برانگیزترین مسئلهای بوده که در این صنعت با آن رو به رو شدهاند. دنیتا وان، مدیر عامل بیلد اسکیلز، گفته که صنعت ساختمان سازی نیاز بسیار جدی و ضروری به نیروی کار داشت و در نهایت این مهاجران بودند که این جای خالی را پر کردند. او در ادامه افزود: «بزرگترین مانع در فرآیند ساخت خانههای جدید و پروژههای زیربنایی، کمبود نیروی کار است. اگر قصد ساخت 1.2 میلیون مسکن را داریم، باید این نیاز فوری به تعداد زیادی نیروی متخصص را برطرف کنیم. راه حل این مشکل، پذیرش افراد متخصص از طریق برنامههای مهاجرتی نیروی کار ماهر است و تنها کارآموزان داخلی نمیتوانند پاسخگوی این نیاز بازار در کوتاه مدت باشند». طبق گفتههای وان، هزینههای ساخت و ساز از زمان همهگیری ویروس کرونا تا به حال 40 درصد افزایش داشته که بخش بزرگی از این مسئله، نشات گرفته از کمبود نیروی کار بوده.
دنیتا وان گفته است که بیتوجهی دولت به پذیرش مهاجران متخصص در مشاغل فنی در برنامههای سال 2023 او را متعجب کرده بوده. هرچند که امسال ویزای «مهارتهای مورد نیاز» به عنوان یکی از راه حلهای جبران کمبود نیروی کار استرالیا معرفی شد، اما در لیست مشاغل این ویزا هم جای مشاغل فنی خالی بود. این سیستم جدید، مشاغل را به سه گروه اصلی مهارتهای تخصصی، مهارتهای پایه و مهارتهای ضروری تقسیم میکند. از آنجا که مشاغل فنی را نمیتوان جزو زیرگروههای مهارتهای تخصصی و مهارتهای ضروری قرار داد، مدیران و مسئولان صنعت ساختمان سازی پیشنهاد دادهاند تا دولت مشاغل فنی زیرگروه ساخت و ساز را به دستهی مهارتهای پایه اضافه کند. یکی از سخنگویان دپارتمان امور داخلی دولت گفته است که دولت در حال بررسی و تصمیمگیری برای لیست مشاغل مهارتهای پایه میباشد و نتایج به زودی اعلام خواهند شد.
طبق آخرین آمارها، درصد کمبود مشاغل فنی از 0.49- درصد به 0.54- رسیده است. در حال حاضر استرالیا متخصصان مورد نیاز برای ساخت و تامین مسکن برای جمعیت ساکن را ندارد و این فشار به تورم در قیمت مسکن منتهی شده است. نرخ رشد تورم قیمت مسکن به سالانه 3.4 درصد رسیده است که بسیار بیشتر از 2 درصد تورم سالیانه طی ده سال پیش از همهگیری ویروس کرونا است.
تمام مشاغل مرتبط با ساختمان سازی، از انواع مهندسان و مدیران پروژههای ساختمانی گرفته تا مشاغل فنی و کارگران سادهی ساختمانی، به شدت مورد نیاز هستند. اما بررسیها نشان میدهد که چند شغل زیر بحرانیترین وضعیت را از نظر کمبود نیروی کار دارند:
آجرکاری
کاشیکاری
گچبری
نجاری
انجمن صنعتی مسکن و مسئولان حوزهی ساختمان سازی در پی برنامهریزی برای اقداماتی هستند که استرالیاییهای بیشتری را جذب این صنعت کنند اما در عین حال، هر دو گروه معتقدند که پذیرش نیروی کار ماهر از طریق برنامههای مهاجرتی فعلا بهترین راهحل برای جبران این فقدان در کوتاهمدت است.
ترنت ویلشایر، معاون مدیر برنامهی رفاه اقتصادی در موسسهی گراتان، گفته بهتر است که دولت مدارک تحصیلی صادر شده از کشورهای بیشتری را به رسمیت بشناسد. افرادی که در دیگر کشورها آموزش دیدهاند و حالا قصد دارند در استرالیا مشغول به کار شوند، اغلب باید مراحل بیشتری را طی کنند تا واجد شرایط شناخته شوند. با به رسمیت شناختن مدارک و ارزشیابیهای کشورهای بیشتر، تا حد امکان، میتوان فرآیند را سادهتر کرد و تعداد بیشتری نیروی کار در حوزهی ساخت و ساز جذب کرد.