کانادا، سرزمین فرصت ها
كانادا کشوری است در شمال قارة آمریکای شمالی، با مساحت ۹٬۹۸۴٬۶۷۰ کیلومتر مربع و دومین کشور پهناور جهان از لحاظ مساحت. کانادا، دومین کشور بزرگ دنیاست، اما جمعیت نسبتاً کمی دارد. با وجود آنکه وسعت کانادا از همسایهاش آمریکا بیشتر است، جمعیتی معادل ۱۱ درصد جمعیت آمریکا را دارد (۳5 میلیون نفر در سال 2012).
ساختار حکومت در کانادا از پادشاه یا ملکه بریتانیای کبیر، دولت محوری فدرال، دو مجلس سنا و عوام، دولتهای ایالتی و فرماندار کل که به عنوان نماینده ملکه الیزابت ایفای نقش میکند، تشکیل شده است. رأی دهندگان کانادا و شهروندان نیز در قاعده این هِرَم قرار میگیرند. این کشور تا سال ۱۷۱۳ مستعمره فرانسه بود. در این سال انگلیس کنترل آن را در دست گرفت و در قرن نوزدهم نیز کانادا استقلال خود را بدست آورد.
شخص اول کانادا ملکه الیزابت دوم است که قانون به امضا و به نام او رسمیت و ضمانت اجرایی مییابد. پایتخت سیاسی کانادا شهر اتاوا است، محلی که در آن مجلس کشور و خانة فرماندار کل قرار دارد. او به صورت تشریفاتی رئیس مملکت است و به عنوان نماینده ملکه الیزابت دوم در کانادا، مستعمرة سابق بریتانیای کبیر، زندگی میکند.
این کشور با دارا بودن ۱۰ استان و ۳ ناحیه توسط دولتهای مستقل از هم اداره میشود، که در مجموع زیر پوشش دولت فدرال قرار گرفته و کانادای متحد را پدید آوردهاند. این کشور از غرب و شرق به اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام و از شمال به اقیانوس منجمد شمالی و قاره شمالگان محدود میشود و از جنوب و شمال غرب با ایالات متحده آمریکا همسایه است. نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت این کشور تا فاصله ۲۰۰ کیلومتری مرز آمریکا زندگی میکنند.
ایرانیان کانادا جمعیت کوچک اما قابل توجهی از این کشور را تشکیل میدهند. بنا بر آخرین محاسبات غیر رسمی، بیش از ۳۰۰٬۰۰۰ نفر در کانادا خود را ایرانی یا منشعب از ایرانیان میدانند.
بیش از یک میلیون مسلمان از قومیتهای گوناگون که عمدتا مهاجر هستند، در کانادا زندگی میکنند. محل اقامت مسلمانان این کشور به ترتیب تراکم جمعیت آنان، عبارت است از شهرهای تورنتو، مونترال، ونکوور، اتاوا، وندزور و برخی شهرهای دیگر مانند هالی فکس، کیچنر، واترلو، ادمنتون و وینی پگ. مجموع مراکز اسلامی و مساجد موجود در کانادا، بالغ بر سیصد و شصت مسجد و سازمان اسلامی است.
زبان فرانسه زبان مادری حدود 6،6 میلیون کانادائی است. بیشتر فرانسوی زبانان در استان کبک زندگی میکنند. اما در حدود يك میلیون نفر از آنها در استانهای دیگر کانادا به سر میبرند. حدود ۷۶ درصد از فرانسوی زبانهای خارج از استان کبک، در استانهای آنتاریو و نیوبرانزویک زندگی میکنند. زبان فرانسه به همراه زبان انگلیسی، دو زبان رسمی در کشور کانادا محسوب میشوند.
نظام آموزشی و ساختار كانادا در ایالات و قلمروهای آن به کلی با یکدیگر متفاوت اند. اما به طورکلی میتوان گفت نظام های آموزشی کشور کانادا از یک دوره پیش دبستانی با مدت زمانی ۱ تا ۲ سال؛ مقطع آموزش ابتدایی با مدت زمان ۵ تا ۸ سال و مقطع آموزش متوسطه، تا پایان پایه ۱۲ تحصیلی، متشکل شده است.
آب و هوای کانادا روی هم رفته سرد است. البته آب و هوا در بخش جنوب غربی، جایی که استان بریتیش کلمبیا و شهر ونکوور در آن قرار دارند، معتدل است. تورنتو نیز که از شهرهای مهم این کشور است از نظر فعالیتهای بورسی در دنیا بین ۱۰ کشور مهم از نظر بورس است.
اقتصاد کانادا
کانادا یکی از کشورهای عضو گروه هشت است. این کشور دارای منابع معدنی غنی، صنایع پیشرفته (همچون خودروسازی، صنایع شیمیایی و نفت، صنایع غذایی، چوب و کاغذ، صنایع معدنی و فلزی و شیلات) و محصولات فراوان کشاورزی (از جمله گندم، دانههای روغنی، میوه، سبزیجات و توتون) است.
کانادا کشوری نوین و دارای فناوری پیشرفته است و توان تأمین انرژی سوختی خود از منابع درون مرزی را دارد. این کشور دارای منابع گستردة طبیعی است، و برخی از استانهای آن وابستگی شديدي به استفاده از این منابع دارند.
این کشور از نظر صنعت و فناوری، کشوری پیشرفته است که سیستم اقتصادی آن به شدت به خصوص در بخش بازرگانی و دادوستد به ایالات متّحده وابسته است، به نحوی که باعث شده این کشور رابطة اقتصادی پیچیده و بلند مدتی را با این کشور داشته باشد - وابستگی این کشور به بخش منابع طبیعی گرانبهایش نیز بسیار زیاد میباشد.نزدیکی جغرافیایی این کشور، به آمریکا سبب شده تا روابط اقتصادی کانادا و آمریکا بسیار گسترده باشد، به گونهای که آمریکا و کانادا بزرگترین رابطه اقتصادی را در جهان دارند و حجم معاملات این دو کشور با هم از معاملات هر دو کشور دیگری در جهان بیشتر است.
دولت کانادا بر تقویت و رشد سطح متوسط جامعه و تشکیل یک نظام اقتصادی که برای همه اقشار کاربردی باشد، متمرکز شده است، بطوری که مردم کانادا فرصت بیشتری برای موفقیت اقتصادی داشته باشند، مشاغل بتوانند با اطمینان برای کارآفرینی سرمایه گذاری کنند و کسب و کار خود را رشد و توسعه دهند و درنتیجه رشد قوی اقتصادی که به نفع تمام مردم کانادا است را به ثمر برسانند.
در گزارش وضعیت اقتصادی پاییز 2018، به این موضوع اشاره شده است که دولت پایه های خود را بر سخت کوشی مردم، و سرمایه گذاری های اولیه جهت رشد اقتصادی می سازد. تدابیر جدید موجب تقویت اطمینان از اقتصاد و سرمایه گذاری در کانادا، حمایت از مشاغل در حال رشد و توسعه به بازارهای جدید و ایجاد مشاغل پردرامد بیشتر می شود.
دولت اکنون اقدام به حمایت از مشاغلی که دارای سرمایه گذاری های بزرگ در سرمایه های مولد ثروت هستند، کرده است. این رویکرد بهره مالیاتی چشمگیری را برای سرمایه گذاری در کانادا ازطریق کسورات سرمایه های بزرگ، به ثمر می آورد. این تدابیر موجب جذب سرمایه گذاری شغلی به کانادا، کارآفرینی و حمایت از مشاغل در کانادا می شود و کانادا را رقیب اصلاح مالیاتی آمریکا قرار می دهد.
از سال 2015 دولت به صورت متداوم در حال تلاش برای رسیدن به هدفی خاص است و آن مصون سازی موقعیت های تجاری است که می تواند کانادا را به متصل ترین اقتصاد در دنیا تبدیل کند.
جهت قرار دادن کانادا در مقصدی والا برای سرمایه گذاری مشاغل، نوآوری، رشد و کارآفرینی، دولت برنامه هایی را برای نوآوری پیش بینی است. یکی از این برنامه ها، نوآوری مالی استراتژیک است که در برنامه بودجه 2017 مطرح شد و موجب جذب و حمایت سرمایه گذاری های بسیار مولد در کانادا شد.
دولت در نظر دارد 800 میلیون دلار دیگر در بخش نوآوری مالی استراتژیک در طی 5 سال آینده سرمایه گذاری کند که موجب حمایت از سرمایه گذاری های مولد در کل کشور و تمام بخش های اقتصادی می شود، که 100 میلیون دلار از این مبلغ برای حمایت بخش جنگلی اختصاص داده می شود.
استانها و نواحي
كانادا متشكل از 10 ايالت (استان) و 3 ناحيه است. استانها استقلال بيشتري نسبت به نواحي دارند و مسئوليت برنامههاي اجتماعي از قبيل برنامههاي بهداشتي، آموزشي و رفاهي را بر عهده دارند. در كل كانادا شرايط اقتصادي مطلوبش را مديون همين استانهاست به طوريكه درآمد اين 10 استان با هم از درآمد دولت مركزي (فدرال) بيشتر است. اگرچه استان ها هر يك براي خود سياستگذاري ميكنند اما همگي تحت نظارت دولت فدرال هستند. به طور مثال با نظارت دولت طرح يكسانسازي حقوق و درآمدها در تمامي استانها به اجرا درآمده به طوريكه ميزان ماليات در هر استان با ميزان درآمد در همان استان همخواني دارد و عدالت بين استانهاي ثروتمندتر و استانهاي كمدرآمدتر برقرار شود.
ده استان كانادا عبارتند از:
1. آلبرتا (Alberta)
۲.بریتیش کلمبیا (British Columbia)
۳.مانیتوبا (Manitoba)
۴. نیوبرانزویک (New Brunswick)
۵.نیوفاندلند و لابرادور (Newfoundland and Labrador)
۶. نوا اسکوشیا (Nova Scotia)
7. آنتاریو (Ontario)
8. جزیرة پرینس ادوارد(Prince Edward Island)
9. کبک (Quebec)
10. ساسکاچوان (Saskatchewan)
و 3 ناحية كانادا عبارتند از:
1. نورتوست تریتوریز (Northwest Territories)
2. نوناووت (Nunavut)
3. یوکان (Yukon)